Внатрешно осветлување

Совети за осветлување на ресторанот

При изборот на ресторан, клиентите ја разгледуваат понудата на менито, услугата и локацијата. Ентериерното уредување и осветлувањето како дел од тоа исто така има одлучувачки фактор за удобноста и квалитетот на корисниците во нивното искуство на посета.

Осветлувањето во ресторанот има директно влијание на атмосферата што се создава, а пред се на чувството што го имаат клиентите кога го поминуваат времето во ресторанот.

Дали сакате да знаете како да го користите осветлувањето во ресторан за да постигнете атрактивен, удобен и пријатен простор? Еве неколку совети како да го постигнете тоа.

  1. Како да се осветли секој дел од ресторанот?

 Општото правило за осветлување на ресторан е да одговара на архитектурата на просторот.

Во прилог на ова правило, постои и нашата основна премиса: светлина само таму каде што е потребно, почитувајќи ги потребите на секој агол. Понекогаш имаме тенденција да мислиме дека колку повеќе осветлување, толку просторот е поубав и поатрактивен. Но, ништо не може да биде подалеку од вистината, како е чуството кое ни го создава.

Исто така, треба да се земе предвид дека ресторанот има различни простори и амбиенти, и иако сите тие ќе бидат перцепирани од клиентите, тие немаат иста важност во искуството на клиентите.

Во овој поглед, осветлувањето во ресторанот главно треба да ги земе предвид следните области:

  • Надворешноста-Пристапот до влезот
  • Влезот и просторот за чекање
  • Барот
  • Масите
  • Премин области
  • Тоалетот

  1. Осветлување на масата во ресторанот

Масите треба да изгледаат убаво и привлечно во секое време, без разлика дали има гости или не, бидејќи не се работи само за искуството за гостите, туку и за тоа колку местото изгледа привлечно, повикувајќи ги да дојдат и останат. Во оваа област најважно е да се избегнуваат претерано светли точки и точки каде се создаваат сенки.

Во оваа смисла, најдобро е да се користат вградени светилки, кои се совршени за осветлување на ресторанот во областа на масата. Станува збор за светилка која целосно е интегриран во плафонот и има различни степени на отворање, со што значително се зголемува удобноста на осветлувањето на местото и се прилагодува на секој тип на маса.

Друга подеднакво валидна опција е користење на површински светилки секогаш со можност да се ориентираат кон различни точки, бидејќи масите во ресторанот имаат тенденција да се движат од место до место доста често. Токму поради оваа причина, висечките светилките се препорачуваат само за осветлување на рестораните каде што масите се фиксирани на едно место, меѓутоа и таквата примена дава многу можности и решенија.

  1. Осветлување на просторот на барот

 Барот е уште една област која мора да биде пријатна и привлечна за клиентите. Препорачливо е да се користат вградливи светла, помали модели, бидејќи светилките ќе бидат поблиску до корисниците. Доколку површината на барот не се користи, можна е опција да се постават висечки светилки за општо осветлување или директно осветлување, секогаш во зависност од саканиот тип на осветлување за областа.

Ако сакате да го истакнете и долниот дел од барот, можно е да инсталирате профил со вдлабната LED лента под површината на барот, за да постигнете оригинален и привлечен ефект.

  1. Осветлување на влезот и премините во угостителските објекти

Осветлувањето во ресторанот треба да биде конзистентно во сите области, па затоа е најдобро да се следи истиот стил и филозофија како и во останатиот дел од ресторанот во транзитните области, само избирајќи пошироки агли на отворање и помала ватажа.

Што се однесува до влезот и просторот за чекање, заедно со фасадата, ова е првото нешто што клиентите ќе го видат, така што осветлувањето мора внимателно да се испланира за да се поканат да влезат, останат и да се осигураат дека првите сензации што ќе ги забележат во ресторанот се пријатни.

Токму во оваа област осветлувањето треба да биде повпечатливо отколку во останатите простории, бидејќи треба да им укаже на клиентите дека токму тука треба да одат за да бидат опслужени и убаво си поминат.

  1.  Осветлување на тоалет

Покрај тоа, постојат и други области како што се тоалетите кои често се потценети, но сепак, имањето убави и елегантни тоалети е исто така клучот за поврзување на ресторанот со чисто, модерно и добро уредено место.

За ова, осветлувањето треба да биде уредено на начин што е функционално, но и го придружува дизајнот и го прави пријатен и привлечен.

  1.  Осветлување на надворешни површини

Надвор, од друга страна, се места во кои можете да се опуштите и да поминете време, и каде што осветлувањето може многу да промени. Во просторите од овој тип, како што се терасите, осветлувањето ќе варира во секоја точка, како што се премини, осветлување на ѕидови или вегетација, а исто така е препорачливо да се користат дискретни украсни светла кои создаваат блиска и пријатна атмосфера и вдлабнати светла во кат кој го покажува патот.

Од витално значење е правилно да се постави патоказ во ресторанот со осветлување на неговата фасада, не само за да се поканат луѓето да влезат, туку и да се олесни неговото наоѓање.

  1. Прашања што треба да се земат предвид при осветлување на ресторан

 Во ресторанот треба да има различни нивоа на осветлување прилагодени на секоја специфична област и амбиент кој сакаме да го понудиме. Една област е за седење и уживање, друга е за добредојде на луѓето и така се менува во секоја точка во ресторанот. Важно е да користите различни интензитети според секој простор за да ги водите клиентите и да им овожможите да се чувствуваат удобно во секој момент од престојот.

Во оваа смисла, важно прашање во осветлувањето на ресторанот е и можноста да се создадат различни сцени за секој момент. Осветлувањето не треба да биде исто за појадок како за вечера, па затоа е неопходно да имате различни сцени за секој дел од денот и пред се да ја имате предвид атмосферата што сакате да ја создадете.

Конечно, еден од најважните фактори во осветлувањето на рестораните е CRI на светилките. Неопходно е да користите светилки со CRI над 80 за да се осигурате не само дека внатрешните бои се појавуваат како што е планирано, туку и за да бидете сигурни дека се покажуваат природни бои и текстури.

  1. Контрола на осветлување во ресторан

Како и во секој друг простор, осветлувањето во ресторанот се менува во текот на денот, па затоа е неопходно да се комбинираат и регулираат светилките за да се прилагодат на секој момент.

За да се постигне оваа адаптација во секоја зона и во секое одредено време од денот, повеќе не е неопходно да се користат комплицирани контролни системи. Со системот за домашна автоматизација Casambi ова е многу полесно поради неколку причини:

Не е потребна дополнителна електрична инсталација.

Светилките може да се затемнуваат од паметен телефон или таблет.

Можете да креирате сцени и групи на светилки за секој момент.

Можете да ја промените неговата конфигурација без потреба од техничар.

Во секое време може да се додадат нови светилки.

Користењето систем за затемнување на светилката може исто така да доведе до значителни заштеди на енергија, што значи дека ресторанот не само што ќе биде погоден и поудобен, туку и поодржлив.